aanvraagform fokgesch. keuring

Aanvraagformulier fokgeschiktheidskeuring

Door het invullen van dit formulier gaat u akkoord met het privacybeleid van de NKC, zie hier

 Waarom deze keuring? Om (toekomstige) fokkers en (toekomstige) dekreuenbezitters op een andere manier aan de reglementen van de NKC te kunnen laten voldoen en om, waar nodig, extra eisen te kunnen stellen aan de fokdieren.

Vanouds moeten honden 2 maal naar een show, om daar minimaal ZG te behalen. Shows zijn een schoonheidswedstrijd en schoonheid is aan mode onderhevig. De rasstandaard die bepaald hoe het ras eruit moet zien verandert door de jaren heen mee met dat schoonheidsideaal.  Door fokdieren uitsluitend te selecteren op een (wisselend) schoonheidsideaal, zal de genenpool eenzijdig steeds verder verkleinen en zullen gezondheidsproblemen de kop op steken.

Maar bij een fokgeschiktheidskeuring kunnen honden op een meer informele wijze, nauwkeuriger bekeken worden en kan hun waarde voor de fok beter beoordeeld worden op meerdere aspecten, waaronder de gezondheid. Er kunnen per variëteit aanvullende onderzoeken verplicht gesteld worden.  Daarbij is het voor mensen die de showwereld totaal niet kennen eenvoudiger om toch met hun honden mee te gaan doen aan de fokkerij, want er is voldoende tijd voor voorlichting.

Voor wie is deze keuring bedoeld? Voor alle honden met een NHSB-stamboomnummer. Voor alle baasjes die om welke reden dan ook niet naar een show willen gaan. Voor alle mensen die een show maar raar en moeilijk vinden en hun hond daardoor niet aan de fok kunnen laten deelnemen. Om alle variatie binnen het ras een kans te geven een bijdrage te leveren aan de toekomst van het ras.

Doel Om alle honden met hun unieke genen waar mogelijk te behouden voor de  fokkerij

Voorwaarde deelname

Dwergkees: uit een scan, die gedaan is na de leeftijd van 24 maanden voor een teef en 36 maanden voor een reu,  en een beoordeling daarvan door dhr Mandigers is gebleken dat de hond maximaal CM1 heeft alsmede SM0.  De test voor patella luxatie via een dierenarts van de Raad gedaan, wijst uit dat de hond maximaal PL1 heeft.

Kleine kees: uit een scan, die gedaan is na de leeftijd van 24 maanden voor een teef en 36 maanden voor een reu,  en een beoordeling daarvan door dhr Mandigers is gebleken dat de hond maximaal CM1 heeft alsmede SM0. De test voor patella luxatie via een dierenarts van de Raad gedaan, wijst uit dat de hond maximaal PL1 heeft

Middenslagkees: De test voor patella luxatie via een dierenarts van de Raad gedaan, wijst uit dat de hond maximaal PL1 heeft.

Grote Kees: De test voor patella luxatie en heupdysplasie is via een dierenarts van de Raad gedaan, wijst uit dat de hond maximaal PL1 heeft en maximaal HD-C.

De fokcommissie kan bij de keuring van een hond besluiten om de foktoelating voor een beperkte periode of voor een beperkt aantal nesten af te geven,  of de commissie kan eisen stellen aan de toekomstige  partner van de hond.

Aanmelden vooraf verplicht aan via het formulier hieronder

 • U dient 45 euro over te maken aan de NKC
 • Registratiebewijs en Stamboom moeten worden meegestuurd
 • Eventueel een doktersverklaring  als de hond een (niet-erfelijk) medisch probleem heeft wat voor de keuring van belang is
 • Uitslag van de gezondheidskeuring moet worden meegestuurd
 • De uitslag van uw hond voor patallea luxatie mag zijn: vrij of 1.
  De uitslag van uw hond voor heupdysplasie mag zijn: A, B of C. Deze testen zijn gedaan als de hond minimaal 12 maanden oud is.
 • Voor de dwergkees: uit een scan, die gedaan is na de leeftijd van 18 maanden, en een beoordeling daarvan door dhr Mandigers is gebleken dat de hond maximaal CM1 heeft alsmede SM0.

Alleen de uitslag van een HD of PL keuring via de  Raad van Beheer is geldig, dus het onderzoek kan alleen gedaan worden door dierenartsen die door de Raad zijn aangewezen:   dierenartsen

Bestanden die meegestuurd kunnen worden met de aanvraag zijn van het type PDF, JPG of JPEG en niet groter dan 1 MB

Deze keuring komt niet in plaats van 2 maal een ZG halen op een show of 1 maal op een NKC-show, maar is een extra mogelijkheid.

  Aanvraag fokgeschiktheidskeuring

  Uw naam

  Uw e-mailadres

  Stamboomnaam van de hond

  Stamboomnummer van de hond

  Stamboom, eigendomsbewijs en gezondheidsuitslagen dient u mee te sturen

  U stuurt de stamboom mee

  U stuurt het eigendomsbewijs mee

  U stuurt de uitslag van HD of PL mee

  U heeft nog andere gezondheidsuitslagen

  U heeft een verklaring van de dieranarts

  Neem aub de code over

  captcha

  Wij danken u hartelijk voor uw aanvraag en u krijgt daar binnenkort een bevestiging van

  since 1924

  error: Content is protected !!