dwergkeeshond

Dwergkeeshond

keeshond website

Ook  wel In Engelstalige landen Pomeranian genoemd
Herkomst De Keeshond is een type hond dat vanaf circa 400 vóór Christus op verschillende plaatsen in Europa voorkwam, als bewaker van huis en hof. Pas in de 19e eeuw ontstonden naast het grote slag (dat wat kleiner was dan het slag dat nu als “groot” wordt omschreven) ook de kleinere slagen, die geliefd werden als gezelschapshond. Komt voor in veel variëteiten: vele kleuren en grootteslagen; dit is de kleinste.
Hoogte  21 cm, met een afwijking van 3 cm naar boven of beneden
Gewicht  ongeveer  kg, afhankelijk van de grootte
Vacht  Bovenvacht lang, recht, afstaand, fluwelig op gezicht, oren, voorkant van de benen en de voeten. Ondervacht kort en dik. Kleuren: zwart, bruin, wit, oranje, wolfsgrauw, crème, champagnekleurig, crème-sable, oranje-sable, black and tan en bont (witte grondkleur met zwarte, bruine, grijze of oranje vlekken).

De vacht hoort niet in model geknipt te worden

Gebruik  Ideale waakhond, moedig, maar niet agressief. Aangename gezelschapshond, die niet moeilijk op te voeden is.
Beweging  Een kleine hond als de dwergkees kan geen lange wandelingen maken, een paar kilometer is genoeg. Ook met sporten moet u rekening houden met zijn kleine afmetingen. Zie ook bij ‘beweging’ op deze site.
Gezondheid  Bij de kleinere variëteiten komt incidenteel patella luxatie voor.
De fontanel sluit soms laat, kan ook niet sluiten en is dan een open fontanel.
BSD en SM zijn ook aandoeningen die kunnen voorkomen, zie aldaar op deze site.
Pas ook op met (hele) kleine kinderen, dwergkeesjes kunnen makkelijk een pootje breken.
Aard  Vrolijk en vriendelijk, soms wat eigenwijs, zeer nieuwsgierig. Bijzonder gehecht aan zijn eigen mensen, oplettend en leergierig. Beslist geen schoothondje. Zeer waakzaam en bij onraad snel geneigd tot blaffen.
Bijzonderheid Een dwergkees moet soms tegen zichzelf en grotere honden beschermt worden.  Grotere honden kunnen  de dwergkees bijten en verwonden, ook met fatale afloop, zonder dat wij de aanleiding helemaal begrijpen.Uiteraard vraagt de rijke beharing de nodige verzorging, waarbij vooral de discipline om de vacht een à twee keer per week geheel door te borstelen, van groot belang is.

since 1924

error: Content is protected !!