feiten en fabels

Als je reu gedekt heeft wordt hij  . . . . . . .  . .

Mensen met 1 of 2 reuen in huis melden dat er geen problemen zijn, de reu die gedekt heeft veranderde niet van karakter, de beide reuen in huis kunnen het nog steeds goed met elkaar vinden. Ook de omgang met andere teven en reuen veranderde niet.
Men vertelde dat als er twee reuen in huis zijn, de reu die niet mocht dekken, waarschijnlijk door alle lekkere luchtjes, de andere reu steeds wilde bestijgen. Na een aantal dagen was de rust weergekeerd en waren het weer dikke vrienden.

De reu die gedekt heeft loopt niet steeds weg op zoek naar een liefje. Behalve als de dekking ergens anders gedaan werd, dan kan hij op zoek gaan. Laat dus de loopse teef naar de reu toekomen, zodat het op zijn terrein gebeurd.

Gesteriliseerde/gecastreerde  teven en reuen ruiken ‘vreemd’. Een reu kan dat niet plaatsen en kan er opgewonden van raken. Maar dat is zowel bij reuen die gedekt hebben als bij reuen die dat niet deden het geval.

De ervaring is dat reuen die gedekt hebben niet meer meteen hoteldebotel worden van een loopse teef, maar alleen als de teef dekrijp is.

Dwergkees-reuen die gedekt hebben zouden meer markeren, in huis plassen. Vooral als er meerdere reuen en ook teven in de roedel zijn, dus in grotere gemengde groepen. Of de niet-dekkende reuen dat ook deden werd niet gemeld. Bij de grotere variëteiten is dit markeren niet gemeld.

Wat is  normaal reuengedrag? Laat een reu een reu zijn!

Buiten veelvuldigde poot op tillen, likken aan plasjes van teven, klappertanden bij lekker luchtjes. Huilen of tijdelijk niet willen eten met een loopse teef in de buurt. Andere reuen zijn soms niet zijn grootste vrienden.

Niet al het gedrag van een reu wordt door testosteron veroorzaakt! Opvoeding en training blijft het belangrijkste om ongewenst gedrag bij te sturen.

Heeft u een afwijkende ervaring? Meld het de secretaris.

 

since 1924

error: Content is protected !!