vaccineren-titeren en shows

De Raad over vaccineren versus titeren

De Raad van Beheer wordt regelmatig gevraagd om zijn standpunt ten aanzien van vaccinatie versus titerbepaling. Hoewel vroeger de sneltests voor titerbepaling onvoldoende betrouwbaar bleken, lijken deze de afgelopen tijd in kwaliteit te zijn toegenomen. Toch is het beleid van de (Nederlandse) dierenartsen nog altijd ‘vaccinatie op maat’.

Dit betekent dat de basisvaccinaties in orde moeten zijn en vervolgens de frequentie van vaccinaties kan afnemen, waarbij de geldigheidsduur van een vaccinatie in acht moet worden genomen. Bij deelname aan shows is het belangrijk dat de hond goed beschermd is én geen andere honden kan besmetten (in de reglementen staat: voldoende geënt, middels (reguliere) vaccinaties waarvan de geldigheid aantoonbaar is).

Omdat een tentoonstelling een plek is waar veel honden bijeenkomen, is het belangrijk dat de hond goed beschermd is tegen bijvoorbeeld kennelhoest en de ziekte van Weil. Wanneer de dierenarts aangeeft dat de hond goed beschermd is om ook deel te nemen aan shows, dan kan een titerbepaling en een verklaring van de dierenarts gezien worden als bewijs dat de hond “voldoende gevaccineerd” is. Let wel: de dierenarts moet ook aangeven hoe lang de hond voldoende beschermd/gevaccineerd is en zo wordt er dus een geldigheidstermijn aan de verklaring gekoppeld.

En verder kunt u het ook aan uw eigen dierenarts vragen. Vaccinaties en bescherming tegen ziektes is en blijft maatwerk en hoort daarom bij de dierenarts die dat allemaal kan beoordelen.

Met vriendelijke groet, Mijntje Zaat, Raad van Beheer

since 1924

error: Content is protected !!