narcose

Narcose

Een operaties brengt risico’s met zich mee, maar sommige narcosemiddelen lijken meer kans op ernstige bijwerkingen te geven dan andere middelen. Bij keeshonden is er ook de mogelijkheid dat de hond te warm wordt. Met ernstige bijwerkingen wordt bedoeld: niet meer wakker worden uit de narcose of korte tijd later overlijden.

Het grootste probleem bij keeshonden lijkt oververhitting te zijn. Tijdens de narcose loopt de temperatuur van de hond al heel snel gevaarlijk op, met de dood van de hond tot gevolg. Bepreek dit pobleem met uw dierenarts: de temperatuur moet tijdens de gehele operatie in de gaten gehouden worden en er moet direct gekoeld kunnen worden als dat nodig is.

Ketamine wordt nog veel gebruikt in dierenartsenpraktijken, maar wordt door veel anderen afgeraden. In Zwitserland is het middel niet meer toegestaan vanwege de bijwerkingen, het veroorzaakt namelijk krampen. Bij dwergkeesjes zou als gevolg daarvan problemen met de hartkleppen ontstaan, waardoor ze overlijden. Ketamine zou wel veilig zijn als het in combinatie met andere middelen gebruikt wordt.

Het is eigenlijk niet meer van deze tijd om uitsluitend injectie narcose te geven, zonder dat de hond een braunule en een intraveneuze lijn krijgt voor infuus. Daarnaast wordt de patiënt ingeleid met propofol, een uitermate veilig  middel. Tevens hoort hier gasnarcose en bewakingsapparatuur bij om de patiënt goed onder controle te houden tijdens de operatieve ingreep. Tijdens deze ingreep blijft de hond aan het infuus, om zo de bloeddruk op peil te houden, de nierfunctie te ondersteunen en de vochtbalans van het lichaam op peil te houden. Daarnaast is dit intraveneuze infuus van belang zodat indien er iets mis zou gaan tijdens de narcose, je direct een toegang hebt naar de bloedvaten en dus sneller, effectiever en mogelijk met meer resultaat kunt ingrijpen.

Bespreek dit probleem met uw dierenarts voor de operatie. Sta erop dat  ketamine niet gebruikt wordt of anders alleen in combinatie met een ander middel . Jaarlijks sterven er verder volkomen gezonde keeshonden op de operatietafel, dus het is het zeker waard een gesprek hierover aan te gaan.

Er is een gentest op de markt om te bepalen of een hond de aanleg heeft aan een narcose te overlijden aan oververhitting. Men noemt het gendefect waar het hier om gaat Maligne Hyperthermie (MH) en bij Laboklin kan men te test laten doen. Of de keeshond dit defect kan hebben is nog niet  aangetoond. We aangetoond is dat de temperatuur tijdens de operatie snel kan oplopen.

Update februari 2018

3 Honden hebben  op kosten van de NKC de DNA test gedaan. Alle honden werden veel te warm tijdens de narcose, de dierenartsen zeiden dat het maligne hyperthermie is.

Alle 3 de honden hebben als uitslag dat ze Normaal zijn! Dat zijn ze gelukkig niet, niet alle keeshonden raken oververhit tijdens de narcose. Maar het doen van deze test lijkt dus niet veel zin te hebben.

since 1924

error: Content is protected !!