black skin disease

keeshond websiteBlack Skin Disease of Alopecia X
Het is een huidaandoening zonder duidelijke oorzaak, als alle andere huidaandoeningen kunnen worden uitgesloten zal het wel BSD zijn. Vooral de dwergkees wordt erdoor getroffen, maar het kan ook bij de grote grijze keeshond voorkomen.

kleinkind bella de echtna 2
Typische symptomen zijn plaatsen waar het haar dunner wordt of zelfs volledig kale plekken op bepaalde plaatsen van het lichaam. De kale plekken zijn meestal symmetrish . De meest frequent getroffen plaatsen zijn de nek , de romp, de omgeving van de implanting van de staart en de omgeving van de achterste dijen. De problemen met vachtverlies rond de nek worden dikwijls verward met de effecten van een slechte halsband. De vacht rond de getroffen gebieden is meestal harder dan die op de rest van het lichaam en heeft de neiging om te breken wanneer men de hond kamt of borstelt. De huid verkleurt op de kale plekken donker, een olifantenhuid. De getroffen honden hebben meestal  geen jeuk of schilfers.

Als pup hebben de aangedane honden vaak een grijze vacht, met heel veel wol en weinig dekharen. De honden komen vaak slecht door de verharing, soms blijft de onderwol gewoon zitten.

De behandeling is niet altijd eenvoudig. Omdat er geen oorzaak bekend is, is de oplossing ook niet zo makkelijk. Soms helpt castratie. Wassen met een bepaalde shampoo kan soms verbetering brengen.

Er zijn verschillende studies om de erfelijke oorzaak vast te stellen, maar tot nu toe is er nog niets gevonden.

In Bern, Zwitserland loopt al langer een wetenschappelijk onderzoek naar BSD. U kunt bloed van zieke en gezonde honden opsturen: naar aanmeldformulier

 

since 1924

error: Content is protected !!