elleboogdysplasie

keeshond websiteElleboogdysplasie of ED is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen die problemen aan de elleboog kunnen geven, zoals LPC, OCD, LPA, een incongruentie in de elleboog of een trauma.

elleboog

De plaats van de  elleboog wordt hier bij de kees getoond.

Deze aandoeningen zorgen voor pijn in de ellebogen, wat resulteert in kreupelheid. Elleboogdysplasie kan in één of beide ellebogen voorkomen, wanneer beide ellebogen zijn aangedaan zie je vaak niet veel aan hond, omdat hij dan ‘synchroon’ kreupel loopt.

Met uitzondering van elleboogdysplasie door trauma, treedt deze dysplasie vaak op tussen de 4,5 en 9 maanden, wanneer een hond snel groeit. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol, maar net als bij de ontwikkeling van heupdysplasie, spelen  zeker ook de (opbouw van) beweging, het gewicht van de hond en de voeding een belangrijke rol.

De behandeling van elleboogdysplasie is afhankelijk van betrokken aandoeningen en de ernst van de klinische symptomen. Over het algemeen zal een min of meer ingrijpende operatie moeten plaatsvinden.

Het onstaan van ED heeft 3 oorzaken:

Erfelijkheid, voeding en beweging.

De erfelijke aanleg kan verkleind worden door alleen met gezonde honden te fokken. Helaas, ook 2 gezonden ouders kunnen een nakomeling krijgen met ED, want ED vererft zeer complex.

De voeding is ook van belang. Pups moeten langzaam en gelijkmatig opgroeien.  Een pup mag niet dik zijn en mag niet teveel eten krijgen, liever een beetje te mager dan een beetje te mollig. Preparaten, speciaal de calciumpreparaten, mogen niet gegeven worden. Voer met de ogen, d.w.z. kijk naar uw hond, en voel aan de ribben, die mogen duidelijk gevoeld worden. Wat op het voerpak staat als te geven hoeveelheid is  altijd te veel!

Een pup en jonge hond mag alleen matig bewegen. Een wandeling mag zó lang duren: 5 minuten maal de leeftijd van de hond in maanden, dus een hond van 6 maanden mag 5 x 6 is 30 minuten mee uit wandelen genomen worden, dit mag wel meerdere keren per dag. Springen, behendigheid, traplopen, naast de fiets lopen mag pas als de hond 1,5 jaar oud is omdat deze bewegingen erg belastend zijn voor de gewrichten. Een jonge hond die erg onstuimig is en graag en veel rent en vliegt mag best enkele uren per dag tot rust gebracht worden, bijvoorbeeld in een bench.

since 1924

error: Content is protected !!