epilepsie

keeshond websiteEpilepsie

Een hele complexe aandoening die vooral bij honden en mensen voorkomt. U kunt er alles over lezen op deze website:  http://www.epilepsiebijhonden.nl/

Het is een ziekte die door meerdere factoren veroorzaakt kan worden. De ziekte uit zich in allerlei vormen van toevallen en de aard van de toeval zegt niets over de achterliggende oorzaak.

Allereerst is er de erfelijke variant. Deze treedt meestal op bij honden jonger dan 3 jaar, vaak is de eerste aanval te zien op een leeftijd van 1,5 jaar. We spreken van de erfelijke variant als alle andere varianten zijn uitgesloten.
Epileptische aanvallen kunnen ook veroorzaakt worden door ziekte in de organen als hart en nieren.
Ook is het mogelijk dat de aanvallen opgewekt worden door een allergische reactie.

Als de hond toevallen heeft gehad is een grondig lichamelijk- en bloedonderzoek nodig. Mocht er namelijk een lichamelijke oorzaak gevonden kunnen worden, dan is de ziekte natuurlijk beter te behandelen. De deskundige op dit gebied is in Nederland professor Mandigers, neuroloog en dierenarts. Hij is verbonden aan Universiteitskliniek in Utrecht. Voor het ras als geheel is het nodig te weten welke honden werkelijk aan de erfelijke variant lijden en als iemand dat precies kan onderzoeken dan is dat de heer Mandigers.

Epilepsie is opgenomen in het fokreglement, zieke dieren moeten worden gemeld en er mag niet mee gefokt worden, en ook de ouderdieren daarvan moeten uit de fok worden genomen.

U kunt uw zieke hond hier aanmelden

since 1924

error: Content is protected !!