prcd-pra

keeshond websiteprcd-PRA staat voor progressieve rod-cone degeneratie, oftewel progressieve degeneratie van de netvliesstaafjes.

Dit is een netvliesafwijking die bij veel rassen voorkomt en tot blindheid leidt. Het begint meestal met slecht zien in het donker (nachtblindheid) en leidt uiteindelijk na enkele jaren tot volledige blindheid. Er bestaat geen behandeling voor PRA. PRA ontwikkelt zich bij veel rassen pas na het derde of vierde levensjaar. Voor die tijd is er aan de hond niets te merken en bij een oogonderzoek ook niets te zien. Voor de grote witte keeshond bestaat er nu een DNA-test, waardoor bij pups al is vast te stellen of de hond genetisch vrij is of dat er een kans is op dragerschap of lijderschap.

In 2014 is door toeval  in Duitsland komen vast te staan dat er grote witte keeshonden zijn die drager zijn van het gen dat deze ziekte veroorzaakt. Tot nu is het alleen vastgesteld bij honden die nakomelingen zijn van de Amerikaanse Eskimo Dog. Deze zg. Eski’s zijn in het verleden ingezet om de Grote Witte Kees van nieuw bloed te voorzien en bij Eski’s is PRA een bekende aandoening. Hiermee is niet gezegd dat grote witte keeshonden die geen afstammeling zijn van een Eski deze aandoening niet zouden kunnen hebben.
Maar ook bij kleine witte kezen is in Finland deze aandoening vastgesteld. Daar is een jaarlijks oogonderzoek verplicht en zo is de ziekte aan het licht gekomen.

PRA is een erfelijke aandoening die recessief vereft. Dat wil zeggen dat er zieke dieren voorkomen, maar ook dat er dragers zijn die zelf niet ziek zijn en uiteraard zijn er de gezonde dieren.
Kruist men een zieke hond met een drager, dan zullen de helft van de nakomelingen ziek zijn en de andere helft drager.
Kruist men een gezonde hond met een drager, dan worden er geen zieke dieren geboren,  maar wel zal de helft darger zijn.  Deze percentages zijn gebaseerd op kansberekening, in de praktijk kan het percentage anders uitpakken.
In Duitsland adviseert men daarom om alle grote witte kezen  voordat ze voor de fok worden ingezet te onderzoeken. Als men dat niet doet, moet ten minste één ouderdier onderzocht zijn en vrij gebleken zijn, want alleen vrije dieren mogen met ongeteste dieren gekruist worden.

Er is voor de amerikaanse eskimo dog een DNA-test beschikbaar die ook voor de grote witte bruikbaar is.

since 1924

error: Content is protected !!