syringomyelie

keeshond websiteSyringomyelie of SM is eenpijnlijke aandoening. Het komt als vrij nieuwe ziekte voor bij de dwergkees.

Syringomyelie (syrinx = buis, myelon = ruggenmerg) is de term die gebruikt wordt om holtevorming in het ruggenmerg aan te geven. Het hersen- en ruggenmergvocht stroomt niet meer goed door. Doordat de doorstroom is geblokkeerd hoopt het vocht zich op.
Het betreft een aandoening waarvan de ontstaanswijze ingewikkeld en niet volledig begrepen is. De vorm van de schedel zou van invloed kunnen zijn op het ontstaan van syringo bij de hond. De behandeling kan tevens erg lastig zijn en is op pijnbestrijding gebaseerd.
Het is trouwens niet alleen een ziekte die voorkomt bij honden, ook bij de mens is deze aandoening bekend.

Met een MRI-scan is deze aandoening duidelijk aan te tonen.
Waar een scan gemaakt kan worden, klik hier
Mogelijke testuitslagen, klik hier

Syringomyelia komt voor bij meerdere hondenrassen, maar is vooral bekend bij de Cavalier King Charles Spaniels. Sinds een aantal jaren is de ziekte ook bij de dwergkees waargenomen en door scans aangetoond.

De symptomen zien er soms onschuldig uit, maar zijn het niet! Hier een hondje dat ‘luchtkrabt’ . Dit hondje is onder de scan geweest en de syrincho is daar vastgesteld:

De verschijnselen openbaren zich bij de hond meestal tussen 6 maanden en 3 jaar maar kunnen zich op elk ogenblik voordoen, zelfs bij pups van 8 weken oud! Hoe jonger de klachten beginnen hoe ernstiger. Symptomen treden vaker op bij opwinding of tijdens uitlaten aan de lijn, het kan in periodes voorkomen. De meest gemelde klachten zijn: buitensporig krabben, vaak ‘lucht’ krabben dus zonder de nek met de krabbende achterpoot aan te raken, gevoeligheid of onverklaarbare pijn rond nek, kop, schouders en/of achterpoten. Soms slapte, stijfheid of pijn in de poten. Janken zonder reden, tot gillen aan toe.

De aandoening kan alleen met pijnbestrijding behandeld worden. In sommige gevallen is dat niet afdoende en zal de hond uit zijn lijden moeten worden verlost.

Bij de Cavalier King Charles Spaniel is het scannen van ouderdieren sinds een aantal jaren verplicht gesteld, waarbij licht aangetaste dieren alleen met gezonden dieren gekruist mogen worden. Elke hond die op de MRI-scan ernstiger aangetast blijkt, wordt voor de fok uitgesloten. Deze aanpak heeft al succes laten zien.

 Wat melden eigenaren van honden met syringomyelie en/of chiara?
Pijn is moeilijk te lokaliseren en omdat de pijn ook vaak wisselend optreedt, wordt deze vaak gemist door zowel eigenaar als de dierenarts.
Wat men kan merken zijn bv het volgende gedragingen:
na springen of beweging met het hoofd tussen de beide voorpoten op de grond gaan liggen,
plotseling schreeuwen of gillen,
de ogen tot spleetjes knijpen,
een zacht piepgeluid bij de ademhaling,
kreunen, vermoeidheid, niet willen spelen of wandelen,
met het hoofd in een ongewone (vaak opgeheven) positie slapen, gewone aanrakingen als pijnlijk ervaren,
de hond vindt het vaak niet fijn om op bepaalde plaatsen van het lichaam aangeraakt te worden,
krabben (vaak tijdens het lopen en meestal aan 1 zijde),
hernia-achtige (uitvals)verschijnselen,
rusteloosheid en veel van ligplaats veranderen,
met het hoofd langs bv een stoelpoot wrijven,
veel gapen, smakken met de mond, schudden met het hoofd.

Naast de pijnklachten kunnen er ook neurologische verschijnselen ontstaan zoals een krachtvermindering in de poten, verlamming van de achterhand, evenwichtsverlies. Opvallend is ook dat de spieren van honden met deze ziekte erg hard kunnen worden.

Nogmaals, het is heel erg moeilijk om de ziekte vast te stellen. Mede doordat veel van de pijnuitingen zoals het krabben en rollen in de mand ook als normaal gedrag gelden en mede doordat de pijn wisselend op kan treden. Er kunnen perioden zijn dat de hond nergens last van lijkt te hebben en ineens kan er een periode zijn dat de hond zich raar gedraagt. En om het nog ingewikkelder te maken, laat lang niet iedere hond alle symptomen van de ziekte zien en verschilt het ziektebeeld dus per individu. Hierdoor verkijkt een eigenaar zich snel en denkt dat de hond een tijdelijk huid- of oorprobleem heeft gehad.

since 1924

error: Content is protected !!